اسرائیل برق غزه را برای فشار بر حماس قطع کرد، حماس آن را “باجخواهی” دانست.
اسرائیل روز یکشنبه دستور توقف فوری تأمین برق نوار غزه را صادر کرد تا با اعمال فشار بر حماس، این گروه را به آزادی زندانیان وادار کند، حتی در حالی که برای مذاکرات جدید درباره آینده آتشبس با این گروه فلسطینی آماده میشد.
این تصمیم اسرائیل یک هفته پس از مسدود کردن کلیه کمکهای بشردوستانه به این منطقه جنگزده اتخاذ شد، اقدامی که یادآور روزهای آغازین جنگ بود، زمانی که اسرائیل اعلام کرد نوار غزه را تحت «محاصره» قرار میدهد.
حماس این اقدام را «باجگیری» توصیف کرد، همان اصطلاحی که پس از مسدود شدن کمکهای بشردوستانه توسط اسرائیل نیز به کار برده بود.
مرحله نخست آتشبس در ۱ مارس به پایان رسید و هر دو طرف، علیرغم درگیریهای پراکنده از جمله حملات اسرائیل در آخر هفته که منجر به کشته شدن شماری از فلسطینیان شد، از بازگشت به جنگ تمامعیار خودداری کردهاند.
اسرائیل از اجرای مفاد توافق آتشبس سرباز زده و از مذاکره در مورد مرحله دوم آتشبس امتناع میکند. در عوض، این رژیم قصد دارد مرحله کنونی را تا اواسط آوریل تمدید کند.
حماس بارها از اسرائیل خواسته است تا به توافق پایبند باشد و در مورد پایان دائمی جنگ مذاکره کند.
با این حال، روز یکشنبه اسرائیل دستور قطع برق را صادر کرد.
«من همین حالا دستور توقف فوری تأمین برق به نوار غزه را امضا کردم.» این را الی کوهن، وزیر انرژی اسرائیل، در یک پیام ویدیویی اعلام کرد.
او افزود: «ما از تمام ابزارهای موجود برای بازگرداندن گروگانها و اطمینان از عدم حضور حماس در غزه پس از جنگ استفاده خواهیم کرد.»
عزت الرشق، عضو دفتر سیاسی حماس، این اقدام اسرائیل را «تلاشی ناامیدانه برای تحت فشار قرار دادن مردم ما و مقاومتشان از طریق تاکتیکهای باجگیری ارزان و غیرقابلقبول» توصیف کرد.
چند روز پس از آغاز جنگ در ۷ اکتبر ۲۰۲۳، اسرائیل برق نوار غزه را قطع کرد و تنها در اواسط سال ۲۰۲۴ آن را دوباره برقرار کرد.
تنها خط انتقال برق بین اسرائیل و غزه تأمینکننده اصلی نیروگاه آبشیرینکن این منطقه است و فلسطینیان ساکن غزه اکنون عمدتاً به پنلهای خورشیدی و ژنراتورهای سوختی برای تأمین برق متکی هستند.
صدها هزار فلسطینی در غزه در چادرها زندگی میکنند و دمای شبانه در این منطقه اکنون حدود ۱۲ درجه سانتیگراد (۵۴ درجه فارنهایت) پیشبینی شده است.نمایندگان حماس آخر هفته با میانجیگران مصری دیدار کردند و بر لزوم ازسرگیری فوری ارسال کمکهای بشردوستانه «بدون هیچگونه محدودیت یا شرط» تأکید کردند. این موضوع در بیانیهای از سوی حماس مطرح شد.
حازم قاسم، سخنگوی حماس، به خبرگزاری فرانسه (AFP) گفت: «ما از میانجیهای مصری و قطری و همچنین از تضمینکنندگان در دولت آمریکا میخواهیم تا اطمینان حاصل کنند که (رژیم) اشغالگر به توافق پایبند است... و مرحله دوم را مطابق با شروط توافقشده اجرا میکند.»