گفتوگوی ویژه خبری دوشنبه شب -۱ اردیبهشتماه ۱۴۰۴- به موضوع آخرین تحولات منطقه غرب آسیا اختصاص داشت.
در ابتدای برنامه گفتوگوی ویژه خبری دوشنبه شب -۱ اردیبهشتماه ۱۴۰۴- با موضوع بررسی آخرین تحولات در منطقه، حسن رویوران، کارشناس مسائل غرب آسیا اظهار کرد: تا زمانی که فلسطینیها در جنگ ارادهها به مبارزه میپردازند، اشغال اسرائیلیها نهادینه نمیشود؛ البته این معادله کاملاً نابرابر است اما اراده مردم غزه بر اراده رژیم صهیونیستی غلبه دارد.
رژیم صهیونیستی دچار مشکل متعددی در درون ساختار خود شده است/ اسرائیل توانایی نابودی تونلهای حماس را ندارد
وی ادامه دارد: رژیم صهیونیستی که اراده بر جنگ دارد دچار مشکلات متعددی در درون ساختار خود شده چرا که بسیاری از افراد نظامی این رژیم حاضر نیستند ادامه دهند و خواهان پایان جنگ هستند و لذا اسرائیل با وجود حمایت و داشتن توان نظامی در اراده متزلزل است و جنگ ارادهها بزرگترین معیاری است که نشان میدهد دو طرف در چه شرایطی قرار دارند.
در ادامه سید حمزه صفوی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: آن چیزی که اسرائیل در رابطه با نابودی کامل توان حماس میگوید اغراق بوده و این جریان همچنان قابلیت نظامی خود را حفظ کرده است. شبکه تونلهای مقاومت به هم پیوسته نیست و به شکلهای مختلف ساخته شده است و هیچ تونلی شبیه آن یکی نیست.
رویوران گفت: رژیم صهیونیستی تصور میکرد که تونلهای حماس به هم پیوسته است و غزه کاملا مسطح است و هیچ کوه و صخرهای حتی به اندازه ۵۰ متر هم ندارد اما نکته اینجاست که اسرائیل نمیتواند این تونلها را پیدا کند و از هر راهی که پیشرفته نتوانسته است به اهداف خود برسد و تونلها را نابود کند. رژیم صهیونیستی علیرغم اینکه ۱۰۰ تونل را کشف و منفجر کرده اما کارکرد تونلها همچنان به قوت خود باقی است.
صفوی نیز بیان کرد: رژیم صهیونیستی در طی تاریخ اشغالگری خود تا جایی که توان دارد میجنگد و بعد به مذاکره میپردازد و پس از آن زیر مذاکره نیز میزند. نتانیاهو اکنون اعلام کرده که ما هیچ راهکاری جز اشغال کامل غزه نداریم.
وی متذکر شد: رسانه هاآرتص مصاحبهای را با خلبان رژیم صهیونیستی منتشر کرده که بر اساس آن خلبانان اظهار کردند که سران اسرائیلی به آنها گفته بودند که منطقهای که قرار است بمباران شود ساکنی ندارد و کسی آنجا زندگی نمیکند در حالی که چنین نبوده است.
نتانیاهو حاضر است هر کاری بکند تا دیرتر گیر قانون بیفتد/ هدف نهایی رژیم صهیونیستی کوچ مردم غزه است
رویوران ادامه داد: نتانیاهو ۴ پرونده قضایی دارد و میداند که اگر آتشبس شود فوراً دادگاه او برگزار میشود؛ لذا حاضر است هر کاری انجام بدهد که جنگ استمرار پیدا کند و این سیاستی که او پیش گرفته تا حدودی سیاست جامعه صهیونیستی را دچار مشکل کرده است.
کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: جنایتهای رژیم صهیونیستی با اجماع کامل در داخل مواجه نیست و بسیاری از احزاب با ادامه جنگ و پیوستن جوانان به ارتش مخالفند و این نشان میدهد شدت تضاد در این جامعه در حال حاضر به اوج خود رسیده است.
همچنین صباح زنگنه، کارشناس مسائل بینالملل در ارتباط زنده تلفنی با اشاره به آخرین تحولات غزه، گفت: رژیم صهیونیستی با یک تشکل خارج از عرف شکل گرفته است و بسیاری از اقدامات آن قابل توجیه نیست اما تلاش میکند که با کمک افراطیون مسیر خود را ادامه دهد.
وی متذکر شد: وضعیت برای نتانیاهو بسیار پیچیده است و او برای فرار از این فشار سعی میکند با ادامه جنگ و با شعار دفاع از مردم اسرائیل دیرتر گیر قانون بیفتد. این راست افراط رژیم صهیونیستی از هر فرصتی استفاده میکند تا مردم فلسطین را از بین ببرد؛ بنابراین هیچ استدلال دیگری را قبول ندارد و جنایتهای نتانیاهو در جهان مسبوق به سابقه نیست.
صفوی ادامه داد: پیروزی و هدف نهایی رژیم صهیونیستی در این است که بتواند ۳۰۰ هزار فلسطینی را کوچ اجباری دهد و آنروا دیروز اعلام کرد که اسرائیل ۳۱ انبار غذای متعلق به مردم فلسطین را نابود کرده است؛ بنابراین رمز پیروزی مردم غزه این است که نگذارند اسرائیل به اهداف خود برسد.
رویوران تصریح کرد: رژیم صهیونیستی به دنبال آتشبس و عقبنشینی از غزه نیست؛ به همین دلیل نیز میز توافق را بر هم زد و به جنایات قبلی خود بازگشت.
کارشناس مسائل غرب آسیا اظهار کرد: نتانیاهو جامعه غزه را از یک جامعه مدنی به مردمی مقاوم تبدیل کرد چرا که اکثریت مردم این باریکه طرفدار محور مقاومت هستند. تظاهرات در دانشگاههای کشورهای غربی و فشار جامعه بینالملل و شکافهای عمیق سیاسی و اجتماعی در درون رژیم باعث افزایش فشار بر کابینه جنگ رژیم صهیونیستی شده است.
مصر و اردن کوچ مردم غزه را نمیپذیرند/ آمریکا در دریای سرخ توان بازدارندگی ندارد
صفوی ادامه داد: کشورهای عربی در برابر طرح ترامپ مبنی بر کوچ اجباری مردم غزه واکنش صریحی نشان دادند و رئیسجمهور آمریکا مجبور شد که سیاستهای خود را تغییر دهد؛ چرا که کشورهایی مانند مصر و اردن زیر بار این مسئله نمیروند و برخی کشورهای اروپایی در حال تهیه پیشنهاداتی برای مردم غزه مبنی بر پذیرفتن آنها به عنوان مهاجر هستند.
رویوران متذکر شد: جنگ جمعیتی یکی از مهمترین جنگها در فلسطین است و همین الان تعداد فلسطینیها در کرانه باختری و نوار غزه بیش از جمعیت صهیونیستها است و اگر رفراندوم هم برگزار شود فلسطینیها اکثریت را دارند و اسرائیل بر کوچ اجباری تمرکز کرده تا از میزان جمعیت در غزه بکاهد.
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: موضوع امنیت ملی مصر را وادار کرده که حتی قرارداد کمپ دیوید را نیز زیر پا بگذارد؛ لذا اردن و مصر به هیچ عنوان زیر بار طرح ترامپ نخواهند رفت.
وی تاکید کرد: آمریکا توان برقراری بازدارندگی در دریای سرخ را ندارد و جالب این است که در جنگ با یمن ناوهای آمریکایی موشک خورد و به اقرار مقامات این کشور با هزینه حمله موشکی یک میلیارد دلاری نیز نتوانستند اهداف خود را محقق کنند؛ لذا اگر جامعهای اراده داشته باشد میتواند با قویترین قدرتهای جهان مقابله کند.
رویوران تصریح کرد: معتقدم به دلیل فشار افکار عمومی هیچ دولت عربی در منطقه ریسک نمیکند که روابط خود را با اسرائیل عادی کند، چرا که جنایات اسرائیل فرآیند عادیسازی روابط را کاملاً مختل کرده است.