دکتر اسلامیان گفت: اگر کلام امام خمینی (ره) را خوب اجرا می کردیم و جوانان را با ایجاد هیئت های مذهبی در مساجد بیرون نمی کشیدیم، امروز نیازی نبود با اجرای طرح هر مسجد یک حقوقدان به دنبال احیای کارکردهای مساجد باشیم.
دکتر «حسن اسلامیان» در گفت و گویی با بیان اینکه همه می دانند مساجد از صدر اسلام و در مکتب قرآن و اهل بیت عصمت و طهارت (ع) برترین پایگاه اشاعه معارف دینی است، اظهار کرد: دانستن این موضوع به جای خود لازم است اما به این موضوع نیز اشاره کرد که چرا با وجود اشراف مردم و مسئولان به اهمیت جایگاه مساجد در مدیریت فرهنگی و اجتماعی جامعه شاهد تضعیف این خانه های خدا در سطح کشور هستیم.
این استاد دانشگاه افزود: فرض کنید فردی بداند که اگر به اندازه کافی لبنیات مصرف نکند دچار پوکی استخوان می شود اما همچنان لبنیات کم مصرف می کند. آیا غیر از این انتظار داریم که چنین فردی دچار بیماری پوکی استخوان شود؟! بر همین منوال جامعه ای که باور به نقش حیاتی مساجد دارد اما در عمل به آن کم توجه است آیا نباید انتظار بیماری های فرهنگی و اجتماعی را بکشد؟!
وی اضافه کرد: گسترش آسیب های اجتماعی به اندازه ای است که مقام معظم رهبری بسیار نسبت به آن ابراز نگرانی کردند و بی تردید یکی از مهمترین عوامل در گسترش این آسیب ها و معضلات فرهنگی، کاهش محوریت مساجد در مدیریت فرهنگی و اجتماعی روستاها و محلات شهری است.
دکتر اسلامیان در ادامه با بیان اینکه آیت الله سید ابراهیم رییسی، رییس قوه قضاییه که امامت جماعت مسجدی را در سابقه کاری خود دارد، چند ماه پیش طرح «هر مسجد یک حقوقدان» را پیشنهاد کردند تا شاهد کاهش مراجعات مردمی به دادگستری ها باشیم، گفت: از زمان اعلام این طرح از سوی رییس قوه قضاییه تاکنون اقدامات خوبی برای اجرای طرح هر مسجد یک حقوقدان در مساجد سراسر کشور انجام گرفته است اما شاید به دلیل آشنا نبودن با لوازم این کار نتیجه چندان مطلوب نبوده است.
وی که عضو هیئت امنای چندین مسجد از جمله مسجد «خواجه یعقوب» است، ادامه داد: دستورالعمل اجرایی طرح هر مسجد یک حقوقدان که به تصویب معاونت فرهنگی قوه قضاییه رسیده است، باید از سوی دستگاه های متولی امور مساجد تمام فعالان و کارگزاران مسجدی ابلاغ شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اجرای موفق طرح هر مسجد یک حقوقدان نیازمند بهره مندی از همه ظرفیت های فرهنگی کشور و همراهی دستگاه های مربوطه از جمله مرکز رسیدگی به امور مساجد، سازمان تبلیغات اسلامی، شورای سیاستگزاری ائمه جمعه کشور، سازمان اوقاف و امور خیریه و ستاد هماهنگی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور است، اظهار کرد: می توان از ظرفیت تمام نهادهای حقوقی و قضایی کشور از جمله مرکز وکلا، کارشناسان رسمی مشاوران خانواده قوه قضاییه، سازمان بسیج حقوقدانان و اتحادیه کانون وکلای دادگستری در اجرای این طرح بهره مند شد.
این فعال فرهنگی و اجتماعی اضافه کرد: اجرای طرح هر مسجد یک حقوقدان می تواند موجب تحکیم بنیان خانواده، کاهش طلاق، حل اختلافات و دعاوی پیش از مراجعه به دادگستری ها و کاهش حجم پرونده های وارده به دستگاه قضایی و در نتیجه، افزایش اعتماد عمومی به دستگاه قضایی و به تبع آن نظام جمهوری اسلامی است.
وی با بیان اینکه طبق مصوبه معاونت فرهنگی قوه قضاییه طرح هر مسجد یک حقوقدان را می توان علاوه بر مساجد سراسر کشور در مصلی های نماز جمعه، بقاع متبرکه و آستان های مقدس امامزادگان نیز اجرا کرد، یادآور شد: بهتر است هر یک از مراکز اجرا کننده این طرح در ترکیب حقوقی خود مشاور متخصص در امور کیفری، حقوقی و خانواده داشته باشد.
دکتر اسلامیان گفت: ائمه جماعات مساجد و بقاع متبرکه مجریان اصلی این طرح به حساب می آیند؛ بنابراین باید دوره های توجیهی برای این افراد به منظور اجرای هرچه بهتر و دقیق تر طرح هر مسجد یک حقوقدان برای آنان برگزار شود؛ ضمن اینکه لازم است به صورت دوره ای سنجش و ارزیابی های لازم درباره نحوه صحیح اجرای این طرح از سوی دستگاه های مربوطه انجام گیرد.
این مدرس دانشگاه با بیان اینکه اجرای طرح هایی همچون هر مسجد یک حقوقدان، هر مسجدی یک کارآفرین و ... می تواند موجب انس بیشتر مردم به ویژه نسل جوان به مساجد شوند، اظهار کرد: دشمن به خوبی اهمیت جایگاه مساجد را درک کرده است، از این رو به دنبال تضعیف جایگاه این نهاد و حتی سکولار کردن آن است.
دکتر اسلامیان در پایان بیان کرد: اگر می خواهیم طرح هر مسجد یک حقوقدان یا هر طرح مشابه دیگر با استقبال خوبی از سوی مردم همراه شود، باید با برگزاری دوره های آموزشی مردم را نسبت به آنها توجیه کرد، کاری که تاکنون در مورد طرح هر مسجد یک حقوقدان انجام نشده است. هنوز بسیاری از گروه های مردم حتی بخش قابل توجه ای از ائمه جماعات، اعضای هیئت امنا و سایر کارگزاران مساجد نیز با الزامات قانونی و اجرایی این طرح آشنا نیستند. در چنین شرایطی چطور می توان از مردم توقع داشت که با مراجعه به مسجد از مشاوره های حقوقی بهره مند شوند.